Начало на реферати

Ендопаразити при човека


При масивна инвазия се наблюдават епилептиформени припадьци,силно главоболие,загуба на гласа.Аскарите могат да странствуват и да предизвикат запушване на жлъчните пътища,на панкреасния канал.Те могат да проникнат в средното ухо,синусите,пикочните пътища,влагалището и перитонеалната кухина.

Болните се оплакват от лош апетит,гадене,повръщане,коремни болки около пъпа.Понякога те са неспокойни и раздразнителни.


КУЧЕШКА ТЕНИЯ

(ЕХИНОКОКОЗА)

Кучешката тения е заболяване с хронично протичане,при което се уврежда най-често черния дроб,но е възможно да се засегнат също белите дробове и други органи.

Причинителят Е.granulosus,в биологичното си развитие,се нуждае от два вида гостоприемници.От една страна това са представителите на канидите кучета,чакали,хиени,лисици и др.,а от друга представители на много трево-пасни домашни животни като овце,кози,говеда и др.Човекът също е госто-приемник(междинен гостоприемник).

Паразитите имат два стадия на развитие: половозрял(в крайния гостопри-емник) и ларвен (в междиния гостоприемник).Ехинококът се развива при смяна на двата вида гостоприемници.

В крайния си гостоприемник кучето,ехинококите,достигащи хиляди на брой,живеят в червата,това е плоския червей.Заразеното животно няма боле-стни прояви.С изпражненията си кучето отделя откъснати от тялото на тения-та зрели членчета,които са активно подвижни.При разкъсването им (често ку-четата разкъсват,поради сърбеж,със зъби членчетата,полепнали по аналната им област) от тях се освобождават яйцата на ехинокока.За разпръскването им из околната среда спомагат и мухите.Яйцата са много устойчиви във външна среда при температурен интервал 5-20 градуса по С ,запазват жизнеспособ-ността си с месеци.

При поглъщането на енхинококовите яйца през устата от човек или друг междинен гостоприемник,през червата те проникват в кръвта и се разнасят из организма.Най често попадат в черния дроб,белите дробове,далака,бъбре-ците, главния мозък,сърдечния мускул и по-рядко в други органи.Където се образува типичния ехинококов мехур.

ИЗТОЧНИК НА ЗАРАЗАТА е крайният гостоприемник на ехинокока най-често е кучето.Но как самото то се заразява? Това става при изяждане на су-рови вътрешности на заразени селскостопански животни,които са междиния гостоприемник на ехинокока.Кучетата,пазачи на стадата,а също и скитащите кучета,често се хранят с такива заразени продукти.А също и чрез пряко пре-насяне на яйцата върху тялото на кучето при игра,боричкане,душене около

Ендопаразити при човека facebook image
Публикувано от: Мария Енева

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.