Забравена парола?
Начало на реферати

Древен Рим - история, развитие и т.нДРЕВЕН РИМ
Най-ранният период от развитието на римската култура е повлиян от етруския (VIII-IV в.пр.н.е.).Известно е , че етруските установяват градове по протежението на цяла северна и централна днешна Италия.Те допринасят много за културата на римляните. В архитектурно отношение приносът им се проявява в арката и свода, както и гладиаторската арена.

Вторият период е Републиканският (IV в.пр.н.е.-30 г.пр.н.е.)- приобщава се римската култура към гръцката-усвоява се ордерната система и пространството на портика, както и основите на латинската азбука, религиозните концепции и голяма част от изкуството и митологията.

Третият период (I в. от н. ера-III в . от н. ера) - е основаването на Римската империя .Това е времето , когато тя е в най-големия си възход и най-голямо равновесие. Архитектурата също достига пиковото си развитие. Резиденцията на първия император Август се намира на хълма Палатин и оттам произтича думата palace.

Четвъртият период е в по-късните векове.Тогава архитектурата постепенно запада с временни моменти на подем до падането на Западната Римска империя през 475 г.

Римската архитектура се харктеризира с голямо разнообразие на обектите-храмове , хиподруми , терми, градски жилищни сгради , вили , дворци , акведукти , триумфални арки , императорски форуми и др. Ордера като самостоятелна тектонична система придобива все по- силни пластично-декоративни форми и функции. Архитектурата на обществените и култовите сгради се отличава със запомняща се образна изразителност. Особена популярност придобиват зрелищните съоръжения- театри, зали за музикални продукции (одейони) и др. , чиито театрон може да побере до 40 000 зрители. Строителството на Колизеума датира от имперския период на Рим, 70 г., но е официално открит

Древен Рим - история, развитие и т.н facebook image
Публикувано от: Никола Иванов

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.