Начало на реферати

Добре дошли в невероятната Aфрика


Добре дошли в невероятната Африка


Африка това е континент с стара история и древна цивилизация. Древната цивилизация се заражда преди повече от 5000г. с възникването на Древен Египет и древните импирии.Това са богати импирии които са се появили на териториите на днешен Судан, Етиопия и Гана. Преданията за богатсвото и екзотична природа на Африка подтикват много мореплаватели като Вашку Дагама и изследователи като Дейвид Ливингстън да търсят път към този невероятен континет с площ от 30 335 000 км2. Африка е втория по големина континент след Азия. На територията на континента има 53 държави. Най-голямата е Алжир, а най-малката е Сейшелските острови. Африка е заета на север предимно от необятната пустиня Сахара, тя е най-голямата пустиня в света, която се разраства много бързо, тъй като растителноста по границите й намалява. Други големи пустини са Калахари и Намиб, и двете се намират в Южна Африка Пустинята Калахари не е типична пустиня. Тя има по-богата растителност и животински свят .Подземните води се използват за напояване.Релефа й е котловинен. Там се срещат змии и скорпиони.Пустинята Намиб е разположена в тясна ивица между Ангола, покрай Брега на костите в Намибия, до границата с Южна Африка.Климата там е влажен със студени сутрешни магли.Дюните достигат до самия Атлантически океан.Единствения удобен транспорт е камилата. В пустинните райони през ноща е студено, а през деня температурите достигат до 500С.Поради високите дневни температури само малък брой растения и животни оцеляват. В 90 оазиса се отглеждат житни растения, а едни от животните които живеят в пустините са дропли, пустинарки, орикси и др.

На изток континента е разделен от Голямата разломна долина, която е оформена от големи пукнатини в земната кора.

Африка е единственият континент, през който преминава Екватора. Климата на екватора е горещ и влажен с обилни валежи. На екватора има пояс от влажни вечнозелени тропически гори, като най-обширните са близо до екватора в Западна Африка и в басейна на р.Заир(Конго) в Централа Африка, която е единствената река преминаваща два пъти през екватора. При горещия и влажен климат хиляди видове дървета избуяват целогодишно, но мащабното изсичине на тик и махагон за дървен материал заплашва да унищожи природната среда. Във влажните вечнозелени гори живеят растителноядни видове, като горили, прасета, бодливи свинчета и др.

Голяма част от Африка е заета от савана. Поради сухия климат преобладаващата растителност се състой от трънливи дървета - най-вече акации, които виреят на самия край на Калахари и други полупустинни райони.В африканските савани живеят повече от 20 вида тревопасни животни от голямата черна антилопа до антилопата джуже. В Африка живее най-бързото сухоземно животно дребният леопард, най-голямата птица щраусът и най-голямото сухоземно животно слонът.

Мочурливите райони се обитават от крокодили, хипопотами, риби, вкючително от нилски костур и тигровата риба.Тези райони се използват за почивка на прелетните птици отлитащи на юг.

В планинските райони през лятото е топло, а през зимата-хладно.…..

Високите Атласки планини се простират от югозапад на североизток по Средиземноморското крайбрежие. Най-високия връх се намира в южната част на Мароко-Джабел Тубкал, висок 4 167м. Вулканичните планини Тибести обхващат границата между Чад и Либия в пустинята Сахара най-високия връх Еми Куси се издига на височина 3 415м. Най-високата планина в Африка е Килиманджаро с най-високия връх Ухуру 5 895м. По голите хълмове живеят гризачи, които се хранят с семена, корени, треви и плодове.Едни от най-едрите орли-Венценосен орел живее в планинските райони на Източна Африка и Заир. Основна храна на тези орли са маймуни,които живеят в тези райони. Лобелиите са едни от чудноватите растения на света. Тук виреят и дървовидния пирен и гиганския спореж, достигащ до 9м. височина.Високите върхове на изток, макар да са на екватора, са заснежени целогодишно. В Африка има няколко вулкана от които има и действащи.

Добре дошли в невероятната Aфрика facebook image
Публикувано от: Кирчо Апостолов

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.