Забравена парола?
Начало на реферати

Дерматомикозите по кучетата и котките


ДЕРМАТОМИКОЗИ ПО КУЧЕТАТА И КОТКИТЕ (DERMATOPHYTOSIS IN DOGS AND CATS)


Дерматомикозите са хроничнопртичащи, заразни заболявания, които се характеризират със сърбеж и безкосмени петна по кожата, с възловидни образувания или гнойни мехурчета по кожата, с пречупване и опадане на космите в поразените кожни участъци. Причиняват се от_микроскопични гъбички. Кожните микози са зоонози.

Етиология. Възбудителите на дерматомикозите са несъвършени гъбички, при които е застъпено вегетативното размножаване чрез мицелни нишки и спори. Те са строги аероби. Не са взискателни към хранителни среди. В лабораторната практика широко приложение намират средата на Сабуро и средата на Чапек с добавка на антибиотици против бактерии и на циклофосфамид против плесени. Тези гъбички растат при широк диапазон на рН и температура. В хранителните среди и в кожата те растат под форма на мицел от тънки сегментирани нишки. За тяхното прорастване са необходими 1-3седмици (бавен растеж, хронично протичане на инфекцията).

Несъвършените гъбички се доказват на микроскопски препарат от поразени косми. Тяхното видово определяне става по цвета, формата, големината, мириса и консистенцията на прорасналите колонии след ин витро култивиране. При кучето дерматомикозите се причиняват от Микроспорум канис (70% от случаите), М, гипсеум (20% от случаите) и Трихофитон ментагрофитес (10% от случаите), при котката обаче в 98% от случаите заболяването се причинява от М. канис. Несъвършените гъбички са чувствителни към формалин, сяра, меден сулфат, хлорхексидин, йод и йодни съединения. Ин виво гъбичките се размножават в растящите косми и в кератинння слой на кожата, където се развива мицелът с хифите.

Възприемчивост. Към дерматомикозите са възприемчиви, кучета и котки от двата пола, от всички възрасти и породи. По-възприемчиви са недохранваните възрастни животни и младите полово незрели индивиди. Към кожните микози е възприемчив, и човекът.

Епизоотологични особености. Източник на инфекция са болните животни и заразоносителите. Нерядко дерматомикозите протичат субклинично и при влошаване на храненето и хигиената добиват клинична изява. При добро хранене липсват симптоми на кожни микози. Лезиите може да оздравяват и без локално третиране при осигуряване на добра диета продължително време. При влошаване на храненето са възможни рецидиви. Заразяването с гъбичките става чрез пряк или косвен контакт. Различните увреждания на кожата при чесане, одраскване, мацерации и други улесняват проникването и размножаването на спорите и мицела в епидермиса.

Патогенеза. Инфекцията започва от растящите косми и в роговия слой на кожата, където се развиват хифите на мицела. Хифите проникват и инвазират сърцевината на косъма който изтънява и се пречупва. Гъбичките не засягат космената луковица и косменото влагалище. Развитието на гъбичките спира със спиране растежа на косъма.

Дерматомикозите по кучетата и котките facebook image
Публикувано от: Румяна Иванова

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.