Забравена парола?
Начало на реферати

Декамерон" - проблеми, образи, мотиви
По думите на знаменития италиански критик Франчески де Санктис „Декамерон” се появява „като гръм от ясно небе” . С лек и жизнерадостен смях Бокачо подлага на присмех всичко „свято” на своята епоха , с карикатурна веселост изобразява нравите и скритите страсти и пороци на своите съвременници . За разлика от мрачния Данте Бокачо показва веселото безпътство на ненаказаните „грешници” и със смях се разделя с миналото . С блестящо перо осъществява преврат в прозата , като завладява публиката с жизнерадостното си изкуство . Простонародните разкази на Бокачо съкрушават средновековната крепост на католическата вяра , утвърждават правото на човека да живее щастливо на земята , променят средновековната представа за жената . „Декамерон” е революционна творба , която изцяло реформира представите за света .

Непосредствен тласък за написването на книгата е чумната епидемия във Флоренция ( 1348 – 1350 ) .Смята се , че Бокачо е работил върху „Декамерон” между 1348 и 1353 г. Като източници са му послужили италиански фолклорни разкази , източни легенди и приказки , латинската „Книга на седемте мъдреци” , анонимният сборник „Новелино” , от които идва идеята за общия брой на разказите .

Пълното заглавие на книгата гласи : „Започва книгата , наречена „Декамерон” , назовавана „Принц Галеото” , в която се съдържат сто истории , разказани в течение на десет дена от седем дами и трима младежи” .

Предполага се , че чрез странното заглавие „Декамерон” писателят е искал да блесне с филологическа ученост и че то до известна степен е аналогично на съчинението на св. Амброзии „Хексамерон” . Вероятно Бокачо е имал идея да противопостави човешкия свят на декамерона на божественото творение ( шестодневна ) , антропоцентризма на теоцентризма .

Книгата „Декамерон” съдържа 100 новели , разказани от 10 младежи – седем жени и трима младежи в продължение на 10 дни . Във всъплението авторът определя целта на събирането и разказването на развлекателни истории – да ангажират вниманието на читателя и да го отклоняват от лоши мисли . Героите се срещат по време на утринната
Декамерон" - проблеми, образи, мотиви facebook image
Публикувано от: Мария Павлова

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.