Забравена парола?
Начало на реферати

Човешката завист


Човешката завист

/Есе/

Човекът е част от една голяма вселена, която събира в себе си най-различни индивиди, реалности и отношения.

Всеки от нас е част от определено общество, което съдържа система от ценности. Сблъскваме се с доста противоречиви или пък хармонични светове. В разнообразието около нас изпъкват различни чувства и възприятия.

Според своите търсения човек изгражда своето пространство. За жалост в него може да се появи завистта, която си явява, когато се виждат чуждите успехи или достойнства. Неоспоримо е желанието да се върви напред и да се изкачват най-високите върхове.

, По някога има неуспехи при едни, а при други се извършват значими и видни постижения. Именно тогава от другите се появява онова отрицателно чувство, което разяжда човешката душа – завистта. Тя се впива и създава хаос у хората, които са я допуснали в себе си. Руши хармонията, спокойствието и уюта. Дълбоко в себе си трябва да не позволяваме на това чувство да ни завладее, защото би трябвало чуждите успехи да ни радват, но в реалния живот не винаги е така.

Успехите на наши близки понякога предизвикват възторг, или пък ни карат да усетим в себе си надигаща се буря от отрицателни чувства. Нещо се пробужда и разрушава душевния ни мир, кара ни да се изпълваме с гняв. Понякога това ни дава сили за нашите нови реализации и постижения, но сякаш отрицателните емоции надделяват.

Как ли човек може да се предпази от завистта? Може би като си постави значими цели и ги следва, а чуждите успехи го карат да се радва и тази положителна енергия да го води напред.

Завистта – дума, която говори за разрушената човешка ценност, за бедната душа, която не може да побере в себе си чуждата радост и да я направи своя. Ако това стане пътят към доброто и хармонията ще бъде намерен.Човешката завист facebook image
Публикувано от: Стоян Петров

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.