Забравена парола?
Начало на реферати

Централен процесор CPUПроцесорът (CPU) е основната част на електронно-изчислителна машина, която декодира и изпълнява инструкциите от софтуера.


С напредъка в миниатюризацията при производството на интегрални схеми през 70-те, 80-те и 90-те години на XX век, централните процесори все по-често се изпълняват като една ИС и се наричат микропроцесори. Част от микропроцесорите включват в същата интегрална схема и контролера на паметта. Когато интегралната схема включва контролери за вход-изход, тя се нарича микроконтролер.


През 1999 г. развитието на технологиите позволява съвместяването на два централни процесора в рамките на една интегрална схема и отделните процесори биват наричани процесорни ядра. В такъв контекст терминът процесор се използва за обозначаване на цялата ИС и се говори за едно- и дву- и многоядрени процесори.Микропорцесорът се изработва във вид на интегрална схема върху един силициев чип по методите на планарната технология. От средата на 70-те години тази реализация на централен процесор е една от най-популярните и вече е почти синоним на 'централен процесор'.


В най-общ смисъл обаче централен процесор е термин за описание на определен клас машини с програмируема логика, независимо от конкретната технология на изпълнението им, приложимо е и към по-ранните компютри и се употребява още от 60-те години.


Общо описание


Съвременният микропроцесор най-общо се състои от ядро и кеш-памет (от първо, второ и трето ниво, а може и да липсва) и входни, изходни и контролни изводи от общ електрически характер. Той изпълнява набор от команди, реализирани логически от транзисторни схеми. Основни характеристики са:

Централен процесор CPU facebook image
Публикувано от: Йордан Ангелов

Увод във функционалното програмиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.