Забравена парола?
Начало на реферати

Българският народ под Византийска власт


Българският народ под Византийска власт


След възхода на България, когато става политически хегемон на Европейския югоизток , започва бавен упадък на българската държава. При цар Самуил България укрепва , но след смъртта му 1018г губи своята независимост. Византия сменя властта си и на власт е К. Багренородни, а след него е Никифор II имащ за цел да завладее България. Византия подстрекава княз Светослав да нападне България с цел двата славянски народа да отслабнат в битката. 968г княз Светослав образува първи поход срещу България, завзема 80 крепост, сменя политиката и кара печенегите да нападнат Киев. През 969г за втори път Светослав навлиза в България - завзема я, в плен попада българският цар Петър умира и е погребан в манастир. На престола застава Борис II. Йоан Цимисхи също тръгва на поход срещу България с цел да я завладее. На 05.04.971г Византия завзема Преслав, източна България, в плен попадат царя и семейството му и атакува Дръстър, където се е укрепил княз Светослав. След 3 месечна обсада го пускат да се оттегли за Киев, но го убиват печенегите. Свободни са западно-българските земи, управляване от четиримата братя синове на Кумит Никола.


Завладяване на България от византийците: Успехите на Византия във войните срещу арабите и Армения й дали възможност да прехвърли част от войниците си на Балканския п-в .Император Василий II започва походи целящи обезсилването и завладяването на България.През 1001-1004г. била превзета източната половина на Българското царство, а от западната част във византийски ръце попадат Бдин(Видин) и Скопие.Част от българската аристокрация, подмамена от обещанията на византийския император,предала без съпротива крепостите.

Началото на 11в. този период е характерен с възхода на Византия и двубоят в България. Император Василий II започва своите походи срещу България с цел да я завладее. През 1002г Византия си връща Тесалия и южна Македония , атакуван Видин с 8 месечна обсада и накрая го превземат. Превзети са Скопие, Перник , започва нападението на българските крепости и градове.Непрекъснатите войни водят до отслабване на държавата. Битката с Византия се води при село Ключ на 29.07.1014г. българите претърпяват катастрофално поражение.

1014г. Василий II потеглил с голяма армия срещу България. На 29 юли българската войска била обкръжена. Пленена била 15-хилядна българска войска. За да сломи окончателно духа на своя противник , Василий II се отнася изключително жестоко към пленниците. По негова заповед на пленените български войници били избодени очите, като на всеки 100 души бил оставен по един едноок , за да ги води. С тази безчовечна постъпка той си спечелва прозвището Българоубиец .Цар Самуил не успява да преживее поражението си при с.Ключ при вида на ослепените си войници той получава удар и умира на 6 окт 1014г.

С неговата смърт започнала мъчителна агония на Българското царство. Гаврил Радомир(1014-1015) не се оказал в състояние да предотврати разрухата и настъпилия разкол в редовете на аристокрацията. Византийците превзели последователно Прилеп, Щип, Острово, Воден и Мъглен.

През 1018 Василий II потеглил на своя последен поход за завладяване на България. Той тържествено влиза в столицата на Самуилова България Охрид, която според Йоан Скилица бил столица на България, където се издигали дворците на българските царе и се съхранявали богатствата им. С това е сложен краят на една упорита и продължителна борба на българския народ срещу Византийската империя. През март 1018г капитулират царицата, патриархът, ичиргубоилът и другите български войводи.

Българският народ под Византийска власт facebook image
Публикувано от: NADEZHDA MADZHAROVA

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.