Забравена парола?
Начало на реферати

Българският музикален фолклор в обучението по музика в детската градина


песни са показалец за умственото развитие на народа и огледало на неговия живот: Народът в песни изливат чувствата си,

Класификацията с която ще си послужим при разглеждане на видовете народни песни е използвана от П. Динеков; според него тя има следния вид:

  • Обредни песни / свързани с календарни обреди/

  • Митични песни / отразяващи християнски религиозни представи /

  • Юнашки песни

  • Исторически песни

  • Битови песни

  • Детски песни и залъгалки

Народните обреди и празници са много на брой и са свързани с всички годишни сезони. Есенни празници / 1 септември св. Симеон, 26 октомври Димитровден, декемврийски празници Никулден, Коледа и Бъдни вечер на 24 Декември, Васильовден, Водици, Бабинден, Атанасовден /. През тия празници изпъкват стопанските грижи за реколта и добитък, семейни отношения и надежди за щастлив живот.

С народните празници, обичаи и обреди е свързан богат и разнообразен фолклор; песни, наричания, пословици. В идейно, тематично и художествено отношение най високо място заемат обредните песни, отразяващи отношението на човека към света, природата и собствения му живот.

  • Коледни песни свързани с празника Коледа, известен у всички славянски народи. Главна цел на коледните обичаи е била чрез обредни действия да предпазят стопаните от зло, да подобрят поминъка, да донесат радост и щастие. Широко разпространено е коледуването на Бъдни вечер обикалят коледари по къщите и пеят за здраве. Коледуването е свързано със коледни песни; то е имало твърде разнообразни форми в различните краища на страната. Коледните песни, свързани с началото на новата астрономическа година изразяват главно пожелания за плодородие, богатство, добруване. Друг вид песни са лазарските. Те заемат важно място сред обредните лирически песни и се пеят при обичая лазаруване. Според П. Динеков произходът им е много стар, макар че по късно са отнесени към Лазаровото възкресение. В лазарските обичаи се откриват следите на предхристиянски пролетен празник, свързан с настъпването на пролетта и възкръсването на природата за нов живот. За разлика от обичая коледуване в който участват изключително момци, това е празник на девойките които лазаруват. Връзката му с християнския с светец Лазар е външна; в народния празник няма никакви религиозни

Българският музикален фолклор в обучението по музика в детската градина facebook image
Публикувано от: Цветанка Стойчева

Подобни материалиБългарският музикален фолклор в обучението по музика в детската градина 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.