Забравена парола?
Начало на реферати

Братя Грим Гъсарката на кладенеца


Братя Грим Гъсарката на кладенеца
Нравствени послания и житейски поуки

В Германия събирачи на народни умотворения са Братя Грим, които подобно на французина Шарл Перо проучват фолклора. Творците откриват в него безброй сюжети, вълнуващи образи и прекрасни идеи. Братята издирват и записват приказки, предания и легенди, а после ги преразказват. По времето на двамата приказни разказвачи се появяват първите авторски обработки на народни приказки. Настана време казват Братя Грим да се спасяват древните предания и приказки, за да не изчезнат завинаги в нашите неспокойни дни като искра в кладенец или като роса под палещото слънце.
Така се появяват сборниците на Братя Грим, в които преимущество е дадено на вълшебните приказки. Това са творби, в които основното събитие е свързано с големи изпитания за героя. Той трябва да преодолее трудности и да се справи успешно с тайнствени и опасни задачи. Обикновено на проверка са подложени добротата, отзивчивостта, храбростта и умът на героя. Такива са например изпитанията на любовта при избора на верния партньор; на нравствеността при среща с грозна и стара жена (вещица), която иска помощ; на смелостта при преминаване през страшни гори и през непознати места; на съобразителността и остроумието при разрешаване на загадките, поставени от цар и царица в непознато царство.
Гъсарката на кладенеца носи всички особености на вълшебните приказки и съдържа много нравствени и житейски поуки. Подобно на най

Братя Грим  Гъсарката на кладенеца facebook image
Публикувано от: Стефан Димитров

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.