Забравена парола?
Начало на реферати

Болести по овощните видове


Болести по овощните видове: шарка, струпясване, брашнеста мана, ранно кафяво гниене, късно кафяво гниене, огнен пригор, бяла ръжда по черешата


Шарка по сливата, кайсията и прасковите /атлас 2 стр. 62-63, снимка/

Шарката по сливата е една от най вредните болести по сливата, която е причина за унищожаване на сливовата култура в цели райони. Тя предизвиква преждевременно опадване на плодовете, и силно влошаване качеството на продукцията. Плодовете имат ниско съдържание на захари. Често се налага изкореняване на цели сливови насаждения. Шарката по кайсията и прасковата имат по-малко икономическо значение.

Симптоми:

При сливата: по листата в края на май и началото на юни се появяват широки хлоротични пръстени, дъги, петна, вълнообразни линии и ивици. По плодовете повредите варират в зависимост от чувствителността на сорта. При най-чувствителните сортове се появяват вдлъбнатини под формата на дъги, черти, пръстени. Месото под тях потъмнява и се осмолява до костилката. Плодовете остават по-дребни, по-рано се оцветяват, съзряват преждевременно и окапват месец, месец и половина преди беритбата. При устойчивите сортове липсва некроза по плодовете и вдлъбнатини. Може да се появят само червеникави пръстени по кожицата, които в пълна зрелост преминават в латентна форма.

По листата на кайсията симптомите се проявяват като светлозелени пръстени и линии, или като некротични напетнявания. При чувствителни сортове се появяват петна и по плодовете. Почти винаги костилките на болните плодове са изпъстрени с пръстени, дъги, кръгове.

По прасковата заболяването се проявява като неясно изразена мозаичност, хлоротични просветлявания около нерватурата и деформации на петурата.

Причинител е вирусът на сливовата мозайка, който се пренася чрез присаждане и няколко вида листни въшки.

Борба: Старите и болни дървета се изкореняват. Производството на здрав посадъчен материал трябва да се извършва по методите на термотерапията и тъканните култури. Срешу листните въшки се използват химични средства, като за предочитане е зимното пръскане с Акарзин- 3%. През вегетацията се използват Конфидор, Маврик, Ортен, Пираника, Би 58 и др. Създадени са толерантни и устойчиви сортове сливи като: Стенлей, Чачанска найболя, Ана шпет, Алтанова ренглота и др. Ако се развият петна по тези сортове, то те са плитко разположени и не засягат плодовото месо.


Ранно кафяво гниене /Атлас 2, стр. 89-91/

РКГ е повсеместно разпространена болест по всички овощни видове и най-вече по кайсията, вишнята, черешата и сливата. При тези видове болестта има голямо икономическо значение.

Симптоми. Проявяват се по цветовете, листата, леторастите. Рано напролет се появява като опожаряване на цветовете. Цветът става кафяв и изсъхва. По-късно изсъхват и връхните части на клоните и листата по тях. Изсъхналите части не опадват, а остават на дървото до следващата пролет.

По плодовете симптомите се проявяват като малко закръглено кафяво петно, което се разраства и обхваща целия плод., който загнива.

Заразените плодове изсъхват, /мумифицират се/ и остават на дървото до следващата пролет.

Болести по овощните видове facebook image
Публикувано от: Николинка Георгиева

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.