Забравена парола?
Начало на реферати

Болести,общи за всички или за няколко вида животни


жизнени агнета.

КОПИТЕН ГНИЛЕЦ ПО ОВЦЕТЕ

Копитният гнилец е прилепчива хронична заразна болест по овцете и козите (КГОК). Заболяването се характеризира с интердигитален дерматит, некроза на копитната капсула и куцота. Това е смесена инфекция.

Епизоотологични особености. Към КООК са възприемчиви овцете и козите. Агнета и ярета до 6-месечна възраст заболяват рядко. Източник на инфекция са болните ЖВ и заразоносителите. Преболедувалите ОВ и КЗ носят бактерията в поразените тъкани над 12 месеца. Отделянето на заразата в околната среда става с гнойно-некротичния ексудат от поразените тъкани. Здравите ЖВ се заразяват чрез пряк и косвен контакт (тор, почва, пасища). Входна врата на инфекцията е мацерираната кожа в интердигиталното пространство и венечния ръб. За възникване на болестта спомагат различни травми и мацерации в дисталната част на крайниците. Болестта често избухва през дъждовни и влажни сезони. През сухо и горещо лято и дълга студена зима болестта не се среща. При благоприятни условия заболеваемостта достига 100 %.

Клинична картина. Инкубационният период е една седмица. Най-демонстративният клиничен признак е куцотата с един или няколко крайници. Болните ЖВ изостават от стадото, предпочитат да лежат. Някои от тях пасат на колене" с прегънати в карпалната става предни крайници. Засегнатите от болестта ЖВ отслабват поради недохранване. Болните кочове трудно правят скачки, а болните овце не могат да издържат тежеста на коча при скачка. Намалява добивът на вълна и мляко от заболелите ЖВ. Някои ОВ умират от изтощение или от метастазираща некробацилоза.

При инспекция и палпация се установяват поражения в областта на копитата. Кожата в междукопитната цепка е мацерирана, зачервена, подута, болезнена. Петките, стъпалния и париеталния рог са болезнени при натиск и горещи при пипане. При подрязване на копитния рог се откриват празнини, изпълнени със сивобелезникава сирениста материя с гнилостна миризма. Наблюдава се деформация на засегнатите копита, поради гнойно-некротичен процес в тях.

Лечение. Извършва се хирургична обработка на копитата - изрязване на отлепения рог, отстраняване на некротичните тъкани, отваряне на кухините за аериране. Лазерната терапия също дава добри резултати. Поразените участъци се третират с антибиотичен спрей. Прави се баня на засегнатите копита с разтвор от 10 % цинков или меден сулфат, 5 % формалин; процедурата се повтаря през 5-10 дни. Болните ЖВ се настаняват в чиста и суха кошара.

Профилактика. В здравите ферми не се внасят ЖВ от ферми с КГОК. Вносните ЖВ се карантинират и влизат във фермата след дезинфекция на копитата през баня с 10 % цинков или меден сулфат, или 5 % формалин.

ЗАРАЗНА ЕКТИМА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ

Болести,общи за всички или за няколко вида животни facebook image
Публикувано от: Ренгенар Неджетова

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.