Начало на реферати

Австрия (пищов)


Австрия

1.Географско положение:

Австрия има площ 83,8 хил. кв. км . Граничи с Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Италия, Швейцария и миниатюрната държава Лихтенщайн. Австрия е алпийска, дунавска, вътрешноконтинентална държава без излаз на море.

2.Туристически ресурси

Релеф; Над 2/3 от територията на Австрия има планински релеф. От деветте австрийски провинции шест са заети от Алпите. В Източен Тирол, близо до гр. Линц се намира най-големия национален парк в Европа”Хое Тауерн’. В него над ледника „Пастерце” величествено се издига вр. Гросглокнер- 3797 метра .В Австрия повече от 300 върха са с височина над 3000 метра .В най-големия град на Тирол- гр. Инсбрук са проведени две зимни олимпиади през 1964 и през 1976 г. Североизточната част е равнинна и е известна като Виенски басейн. Виенския басейн е част от Среднодунавската равнина. По границата с Чехия са Южно Чешките планини чиято височина е 1000-1200 метра.

Климат:

Виенския басейн и ниските части на Горна и Долна Австрия1, Бургенланд имат умерено континентален климат. Вътрешността е с характерен планински климат и двусезонен туризъм.

Води:

Единствена плавателна река е Дунав с най-голямо пристанище Виена и по-малко Линц. Образува се красив пролом между Алпите и Южно Чешките планини. Край реката са разположени няколко замъка.

Други по значими, но неплавателни реки са Ин, Драва и Залцах. Австрия е богата на езера, особено областта Каринтия на юг и Залцбург на север. Австрия има две големи гранични езера -Боденското и Нойзидлерзее. Първото е по-силен туристически обект за Германия тъй като имат по голяма брегова линия. Езерото Нойзидлерзее се намира на австро-унгарската граница, в близост е до Виена и има превърнат в туристическа агломерация западен бряг. Австрия е богата на минерални води. Открояват се балнеолечебните курорти -Батгащайн, Хофгащайн, а 18 км югозападно от Виена е курорта Баден.

Културно-исторически ресурси:

Специален интерес предизвиква столицата Виена във връзка с бившето и величие като център на империя – катедралата „Св. Стефан”, императорските дворци „Шьонбрун” и „Белведере”, градската опера, националния исторически музей, парка „Пратера” с виенското колело.

На второ място е град Залцбург с музикалните си прояви свързани с Моцарт. Следва малкото градче Мелк по средното течение на Дунав. Тамошният манастир притежава най-богатата колекция на средновековни картини. Голям интерес предизвиква и бита на тиролците – специфична музика, етнография и облекло.

3. Демографски условия

Австрия има над 8,1 млн. жители и над 0,5 млн. гастарбайтери от бивша Югославия, Турция и Италия. Почти еднонационална е с малки натурализирани групи Унгарци, Словаци, Словенци. Сред градовете се откроява Виена 1,5 млн. жители и 100 хилядните Клагенфурт, Грац, Линц и Залцбург. Добре запазени са малките планински селища, заради съчетанието дърводобив, животновъдство, туризъм. Между Германия, Северна Швейцария и Южен Тирол съществува езикова близост.

4. Транспортни условия

Австрия се отличава с високо качество на шосейната си мрежа. Има 2000 км автомагистрали. Изградени са удобни и транзитни връзки м/у Германия и Италия, а сега се продължават на изток, към Будапеща и Любляна.

Над 6000 км са жп – линиите, като все още не са навлезли скоростните железници. Австрийците не закриват нерентабилните си линии- а ги използват за целите на туризма – демонстрират пътувания от началото на века, възстановяват гарички идр. Три международни летища имат отношение, към туризма. Виенското обслужва над 2 млн. туристи, предимно бизнес посещения и има целогодишен туристопоток. Летищата в Залцбург и Инсбрук обслужват зимните ски курорти. Водния транспорт може да се определи, като интензивен дунавски. Той има две основни функции в туристическо отношение – увеселителни следобедни пътувания на неголеми разстояния с духова музика и круизни пътувания до Германия ( гр.Регенсбург).

5. Леглова база

Днес страната има 1,2 млн. леглова база. Почти ½ от нея хотелска. В западната част са разпространени къмпингите, край автомагистралите и в периферията на планинските курорти. С най-голяма леглова база се откроява областта Тирол (300 хил.), на второ място са Залцбург и Каринтия (200 хил.).

6. Международен туризъм

Възлиза на 15 млн. души от които ½ са от Германия. Главните мотиви са посещения на ски курорти, познавателен туризъм (езикова близост), роднински посещения, транзитен туризъм, към Италия и Хърватия. Средната продължителност на престоя е около 6 дена. След Германия на второ място са съседите на Австрия от Словакия, Италия и Унгария. Тук се наслагват редица мотиви – краткотраен културно - познавателен, търговски пътувания, гастербайтерство и др.

7. Вътрешен туризъм

В него се включват 5 млн. австрийци. Австрийските туристи са повече в Каринтия, Щирия, Горна и Долна Австрия (източната част на страната). Те са предимно в балнеолечебните курорти, а по-малко в планинските.

8. Туристически райони

- Форарлберг - притежава езера, в това число Боденското, средно високи планини – Алгавските Алпи, обща граница с Германия и Швейцария. Транспортен и културен център е град Брегенц. Районът се специализира в планински, познавателен и транзитен туризъм.

- Тирол - притежава планина, няколко ледника, автомагистрала по трасето Германия- Италия. Транспортен център е гр. Инсбрук. Специализиран е за планински, познавателен и транзитен туризъм. Леглова база има в Инсбрук, Кицбюел, Зеефелд и др.

- Залцбург – планински, балнеолечебен и езерен туризъм.

- Каринтия – културен център е Клагенфурт, а транспортен Филлах. Специализацията е езерен, балнеолечебен и планински туризъм за местни туристи.

- Виенски – познавателен, делови, езерен и балнеолечебен туризъм.

- Горна Австрия – център е гр. Линц. Специализира се в балнеолечебен, познавателен и планински климатолечебен туризъм.

Австрия (пищов) facebook image
Публикувано от: Юлия Стоянова

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.