Начало на реферати

Аушвиц или Освиенцим - нацистки концентрационни лагериДоктор Йозеф Менгеле - от 1943 г. е назначен за лекар в концентрационния лагер Освиенцим. Там (заедно с други лекари - Кьониг, Тилон, Клайн) играе ключова роля при избора, кои от евреите да бъдат изпратени на работа или в газовите камери. От 30 май служи като лекар в циганския лагер в Аушвиц. Очевидци го описват като много привлекателен мъж, винаги спретнат и с аристократична осанка. Затворниците си го спомнят като човека с камшик за езда в ръка, с безупречно чиста униформа и лъснати до блясък ботуши. В Аушвиц Менгеле прави медицински и антропологични проучвания, подпомаган финансово от Немското изследователско дружество. Известен е с експериментите си върху близнаци, защото те са най-подходящи за сравнителен анализ. Сред затворниците Менгеле си спечелва прозвището "Ангел на смъртта". През 1944 г. Менгеле става водещият лекар на женския лагер в Аушвиц. В началото на годината започва работа по проекта "Цвят на очите". "Подходящи" за проекта затворници биват убивани и различни проби от органите им се изпращат в Берлин за по-нататъшни изследвания. През месеците юли-август циганският лагер в комплекса е ликвидиран по архитектни съображения. Менгеле поема организирането и селектирането на затворниците. Под негово ръководство са обгазени 3000 души, 1400 работоспособни затворници са прехвърлени в концентрационния лагер Бухенвалд.

Концлагеристите били масово избивани чрез разстрел, изгаряни в крематориуми или в открити ями, или обгазявани в газови камери (с хлор, въглероден окис или с газ Циклон Б).От самолет се виждали планини от горящи трупове. Миризмата от горящата плът била ужасна. Други причини вза смъртта на концлагеристите били жестоките изтезания, експериментите, стъдът, гладът, болестите, изтощението, побоите... Лагерите били обграждани с електрифицирана бодлива тел.

Затворниците губели имената и самоличността си. Полуавали номер, който се татуирал на ръката им. На гърбовете си имали цветен триъгълник червен (политически затворник), зелен (криминален), черен (саботьор), виолетов (сектант), жълт (евреин)...

Нищо не се изхвърляло в лагерите... Лагеристите влизали голи в пещтта или в газовата камера, като оставяли дрехите и обувките си на купчина пред входа. От техните черепи, коси, зъби, кости и кожа се произвеждали пепелници, украшения, мебели, подвързии за книги... Мазнината, останала от кремацията, се използвала за направата на сапун.

В концентрационните лагери жертвите никога не са разглеждани като индивиди, а са били уеднаквени с плъхове. Както плъховете, те са съществували единствено, за да бъдат избити.
При пристигането си с влак лагерниците виждали портала с надпис Арбайт махт фрай - работата освобождава. Разпределяли ги на две групи - по-голямата насочвали директно към газовите камери на Биркенау - фабриката на смъртта, където четирите газови камери и крематориумите са работели 24 часа в денонощието. По-малката група от най-здравите и силни мъже и жени поемали физическата работа по обслужването на лагерната инфраструктура. След като били изтощавани до краен предел от непосилен труд и глад, те били изпращани също по предназначение - на смърт.
В Освиенцим са избити над 2,5 милиона души - повечето евреи, но също така 85 000 поляци, 20 000 роми, 15 000 руснаци.
Всяка година бившият лагер е посещаван от стотици хиляди хора от цял свят. Служител в музея разказва, че често пристигат младежки групи, които не знаят или не осъзнават какво точно е ставало по тези места. Идват весели, с настроение като за краткотраен отдих през уикенда. После смеховете им постепенно заглъхват и лицата им се вцепеняват. Никой не може да остане безразличен пред купчините човешки коси, детски играчки или обувки, принадлежали на жертвите, които са изложени зад огромни витрини в музея.
--

Медицинските изследвания в лагеритеТази тема е малко жестока. Става дума за медицинските експерименти в концлагерите. Успях да намеря малко за тях, но кратинката е явно непълна, а също липсват и повечето от резултатите от проведените интервенции. Доколкото ми е известно д-р Отмар фон Вершуер е трябвало да унищожи резултатите по заповед на Химлер. Така че ако имате нещо по въпроса, ще ми е интересно да знам.

Знам, че когато стане дума за такива неща, най-честата ни асоциация е с д-р Менгеле, но ще дам и малко информация и за други лекари, които са правели доста по-смущаващи неща. Информацията, която давам е свързана преди всичко с хипотермията, но изследвания са правени в какви ли не други области.

Замразяване / Хипотермия
Тези експерименти са били разделени на две части. Задачата на първата е било да се изследва при каква температура на тялото настъпва смърт. Втората част е имала за задача да се разбере доколко е възможно да бъдат реанимирани замръзнали хора. По принцип целта на тези експерименти е била във връзка с немските войници на източния фронт. Методите са били различни слагали са жертвите във вани със заскрежена вода, други са завързвани неподвижно голи на минусови температури. Повечето жертви умирали или губели съзнание, когато температурата на тялото паднела на 25 градуса.

Слънчева лампа
Този експерлимент е във връзка с изследванията за реанимация на замръзнали хора. Жертвите са били силно изстудявани, но не до смърт и после слагани под лампа, която развива изключително висока температура. В някои случаи тази терапия е успявала да върне хората към живот. Дори и в тези случаи хората пак умирали, тъй като се е изследвало колко пъти може да бъде правена процедурата.

Горещи вани
Още един метод свързан с реанимация на замръзнали. Пациентите били слагани във вана с топла вода, като температурата постепенно се увеличавала. Ако температурата на водата била твърде висока, жертвите умирали от шок. Методът доказал, че при точно определяне на максималната температура, процедурата е успешна. Вариант на затоплянето било затопляне на силно изстуденото тяло от други голи тела. Ефективността била далеч по-ниска.

Поливки
За целта на този експеримент жертвите били силно изстудявани, а после поливани с кипяща вода по стомаха, пикочният мехур и червата.Експериментът е неуспешен, т.е. нито една от жертвите не е била реанимирана.

Генетични експерименти
Тези експерименти били твърде специализирани. Основната им цел била да се подобри расата, както и да се определят причините за дефектите на генно ниво при другите раси. За изследванията на д-р Менгеле върху близнаците в Аушвиц например, се е използвала генетиката.
Д-р Йозеф Менгеле (впрочем това му звание е отнето през 1964 г.) е обръщал специално внимание на изследванията си върху близнаците, но също и върху джуджета и деца с малоформации. Известно е, че на децата участващи в експериментите му, той е обръщал специално внимание разрешавал им е да имат коса, давал им е достатъчно топли дрехи, дори бонбони. Методите на работата с близнаците включвали вземане на кръвна проба от единия близнак и по инжектирането на пробата в тялото на другия близнак. Най-често срещаният ефект е било главоболие с висока температура за няколко дни. Друг експеритемнт свързан с близнаци бил инжектиране на близнаците с различни вируси, като целял да разбере за колко време болестта ще се прояви при всеки от близнаците. По негово нареждане били ампутирани крайници на близнаци или били умъртвявани, като изследвал времето на разлагане и промени във вътрешните органи. За тая цел е трябвало хириргичните интервенции и умъртвяването да става по едно и също време.


Друго направление в работата на Менгеле било изследването на генетичната обусловеност на цвета на очите. Не са известни резултатите от генетичната част от проучването, но е правил опити да променя цвета на очите чрез инжектиране на боя. Очите на жертвите винаги се възпалявали и само в някои случаи се стигало до ослепяване.


Ето малко и за други доктори:

Д-р Херта Оберхаузер
Изследванията били насочени към действието на отровните върху деца. Затова тя инжектирала деца с отрови и докато децата били още в съзнание, ампутирала крайниците им и вадела жизнено важни органи. Оберхаузер е единствената жена лекар на Нюрнебргския процес. Осъдена е на 20 години затвор, но е освободена през 1952 г., когато започва работа като семеен лекар Стокзее. През 1958 г. правоспособността й е отнета.

Д-р Карл Клауберг работи в Аушвиц от 1942 г., блок 10. Занимава се основно с постоянна контрацепция. Инжектирал е различни химични субстанции в матките на хиляди жени (правил е сравнение на методите между еврейки и циганки), като по този начин е предизвиквал стерилитет. В множество случаи са описани странични ефекти обилно кървене, силни болки и спазми. Друг метод изпробван от Клауберг е бил да постави двойка (мъж и жена) между два рентгенови апарата за няколко минути. Следвала е стерилизация, но и множество други странични ефекти.

Д-р Зигмунд Рашер. Основни занимания в областта на хипотермията и влиянието на високото атмосферно налягане. Отварял е черепите на жертвите, за да види ефекта от експериментите си.

Д-р Клаус Шилинг занимава се с експерименти свързани с маларията, като инфектира жертвите с нея.

Д-р Бруно Вебер, опитва се да установи контрол над мозъците на жертвите, чрез големи дози морфин.

Лагерите и специализациите им:
Аушвиц

Кръвни експерименти, дисекции, изследвания свързани с хепатит, електрошокови терапии.

Бухенвалд. Изследвания свързани с жълта треска, едра шарка, тиф, холера и туберкулоза. Терапия на хомосексуализъм.

Дахау. Хипотермия, изследвания свързани с атмосферното налягане, малария.

Равенсбрук. Изследвания свързани с гангрени, трансплантация на кости, стерилизация.

Ето и малко информация за други експерименти:

  • Експерименти свързани с атмосферното налягане (за целите на Луфтвафе). Жертвите са издигани с дирижабли на голяма надморска височина. При това нивото на кислород намалява и човекът изпада в безсъзнание. Всички участници в

Аушвиц или Освиенцим - нацистки концентрационни лагери facebook image
Публикувано от: Стоян Петров

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.