Забравена парола?
Начало на реферати

Архитектурни забележителности в света


1.Барселона, Испания


Някои от най-великите архитекти в историята са живели и творили в този град и затова тухлите и замаската му изглеждат като никои други на света.
Някои от забележителностите са болницата Sant Pau и двореца на музиката Palau de la Musica Catalana.И двете са обявени за паметници на ЮНЕСКО.
Известен архитет е Антони Гауди. Най-известните му творби са Каса Мила, Парк Гел, Саграда Фамилия и др. Кулата за комуникации на Сантиаго Калатрава и „Рибата“ на Франк Гери на пристанището също ще ви оставят без дъх от възхищение.
2.Париж, Франция


Възхваляван или окъпван в кръв, Париж е едно от сърцата на европейската цивилизация. Историята щедро е оставяла тук своите паметници – като се започне от катедралата Нотр Дам дю Пари и Триумфалната арка.
Има средновековни постройки, ренесансови, класически, неокласически .
Някои от най-впечатляващите архитектурни начинания и проекти включват Гран Траво, Мюзе дю Ке Бранли.3. Рим, Италия


Много градове претендират да бъдат „столицата на света“, но може би Рим е най-близко до тази титла. В него е събрано величието на архитектурата на западноевропейската цивилизация. Колизеумът, Пантеонът, Римският форум и Храмът на Венера е класиката, която се допълва от по-новите забележителности като Площадът на Свети Петър, Сикстинската капела, паметникът на Виктор Емануел ІІ и др.
Рим не е известен толкова с модерните си архитектурни постижения, колкото със старинните си забележителности.

Архитектурни забележителности в света facebook image
Публикувано от: Костадинка Господинова

Are poor people poor or just lazy? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.