Забравена парола?
Начало на реферати

Априлското въстание


Откакто свят светува за свободата се заплаща висока цена. Затова на знамето на въстанниците през 1876 г. е записано като заклинание "Свобода или смърт". Въпреки дългото робство, въпреки страшния геноцид, българският народ запазва своето национално самосъзнание и се стреми към свободата. Самопожертвователното Априлско въстание завършва с военно поражение и с кланета, но то постига целта си - Освобождението на България, като предизвиква Освободителната Руско-Турска война от 1877-1878 г.

В Априлското въстание българският народ категорично заявява, че той повече не иска робството и иска свобода. Априлската епопея поднася някои уроци за държавници, водачи, лидери, за народа, за всички нас. Тя показва, че тогава, когато историята и обстоятелствата налагат, нашият народ може да излъчи водачи, които да го водят.

Ние, българите, сме извоювали своята свобода и можем да се гордеем с това, можем и да очакваме по-добро бъдеще след Априлското въстание. Когато се питаме понякога кои сме ние българите, можем да си зададем въпроса, какво би останало от нас, от нашата национална чест, от нашата национална гордост, ако не бяха Левски, Ботев, Бенковски, ако не беше Априлското въстание, ако не бяха Панагюрище , Батак, Копривщица, Клисура. Нашият народ е показал през почти петвековната робство и по време на Априлската епопея, че може да издържа и на най-тежки изпитания и се е представил блестящо при решаването на историческата задача за освобождението на България. Нашият народ е заслужил уважението на другите народи.

Ние, българите, доказахме, че сме част от Европа. Априлското въстание е върховно събитие в нашата история, в борбата за политическа независимост, за демократични права на народа ни. То е проява на национално единение, пример за мобилизиране на националната ни енергия, наша духовна опора и ни служи за ориентир по нашия път от минало през настояще към бъдеще. За нас Априлското въстание е част от приетата и условна мъдрост във вековете, част от уроците на историята, полезни тогава и сега. Въстанието е подготвено от мечтата за собствена българска държава, в която делата и съдбините се решават от

Априлското въстание facebook image
Публикувано от: Hristiyan Nevelinov

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.