Забравена парола?
Начало на реферати

Анализ на пета глава на Немили-недраги от Иван Вазов


ЗАВРЪЩАНЕТО НА СТРАНДЖАТА СПОРЕД ПЕТА ГЛАВА НА ПОВЕСТТА НЕМИЛИ НЕДРАГИ ОТ ИВАН ВАЗОВ


В повестта си Немили-недраги Вазов създава противоречивия и сложен образ на българския хъш, който се раздвоява между безсловното си и мизерно настояще, от една страна, а от друга между спомените за героичното си минало и мечтите си за бъдещи подзиви. Волята на собствения си избор хъшовете са станали мъченици на каузата на национална свобода. Те страстно обичат родината си.

Странжата не е просто един от хъшовете. Той е техен водач, уховен баща и благодетел. Героят внушава респект и уважение сред останалите с подвизите, които е извършил в миналото си. Той знае как да върне загубената вяра на хъшовете, че все още за полезни на родината си и че ще дойде време, когато на дело щотново ще докажат своя патриотизъм. Но Странджата е мъченик като другарите си по сътдба. Преди той е бил герой, който е бил знаменосец на чета. Сега държи бедна кръчма, която приютява окаяни страдалци. Емблеми на героичното му минало и на безславното му настояще са славата му и лъжитата.

Странджата е представен в още по-драматична светлина в пета глава на повестта. На него му е съдено да умре в леглото, а не както си е мечтал на бойното поле, сражавайки се с враговете на народа си. Това е неговата трагедия. Но до посления си дъх той мисли за България и завещава идеала си на най-младия сред хъшовете. Израз на това са предсмъртните му думи и реликвите, които оставя на Бръчков мемоара и къс от знамето, което е носел. Още от първа глава, когато читателят за пръв път

Анализ на пета глава на Немили-недраги от Иван Вазов facebook image
Публикувано от: Димитър Костадинов

Подобни материалиАнализ на пета глава на Немили-недраги от Иван Вазов 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.