Забравена парола?
Начало на реферати

Алеко Константинов - Биография и анализи


Алеко Константинов

(18631897)

. Епоха действителността през 90-те години на ХХ век.

. Биография

1863, 1 януари роден в Свищов в семейството на видния чорбаджия Иваница Хаджиконстантинов. Баща му, търговец на кожи, често пътува из Западна Европа и когато се завърне, разказва весели истории за приключенията на българи в чужбина. Тези спомени от детинство са първоначалната предпоставка за създаването на образа на Бай Ганьо. Учи при частните учители Емануил Васкидович и Яни Мустаков.


187274 учи Свищовското училище.


187477 учи в прочутата Априловска гимназия в Габрово.


1881 завършва гимназия в град Николаев, Русия.


1885 завършва право в Новоросийския университет в Одеса .Връща се в България и се записва като доброволец в Сръбско-българската война.

На два пъти уволняван от държавна служба, защото отказва да изпълни политически поръчки. Работи и като юрисконсулт на Софийското градско управление (1896) и като адвокат на свободна практика.


18851890 загубва най-близките си роднини. Баща му, майка му и трите му сестри умират от туберкулоза.


18891893 посещава последователно световните изложения в Париж , Прага и Чикаго . Член на приятелския кръг Весела България, чиято финансова подкрепа ползва при пътуванията. Има намерение да направи околосветско пътешествие, заявено в края на пътеписа До Чикаго и назад, което се осуетява от преждевременната му смърт.


1894 кандидатира се за народен представител от Свищовска околия, но не успява. Отразява впечатленията си в първия си фейлетон По изборите в Свищов, който завършва с многозначителното изречение: Ето епоха, която ми дава достатъчен материал за Бай Ганя.


1894 излиза пътеписът му До Чикаго и назад.


1895 излиза най-значимото му произведение Бай Ганьо.


1895, 27 август извежда 300 души на Черни връх и така поставя началото на Алековото изкачване и на организирания туризъм у нас .


1897, 11 май убит от засада край с. Радилово, Пловдивска област .Убийството е случайно, защото прицел на убийците е адвокатът Михаил Такев, който е страна по едно дело и пътува заедно с Алеко във файтона. Конкретната причина за смъртта става откъртена от куршума треска, забола се в сърцето на писателя. Цяла България възприема убийството като закономерно и символично, а Илия Бешков създава карикатурата Бай Ганьо убива автора си.

. Творчество

Алеко Константинов - Биография и анализи facebook image
Публикувано от: Наталия Димитрова

Подобни материалиАлеко Константинов - Биография и анализи 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.