Забравена парола?
Начало на реферати

Аквапаркове в България


Развлекателният бизнес е източник на сериозни приходи навсякъде по света. Блясъкът на Лас Вегас или на Дисниленд все още не е залял никоя българска територия, но началото е обещаващо. Според Държавната комисия по хазарта към края на 2002 г. у нас има 568 законни игрални зали, 50 бингозали, 19 казина, 3 фирми за залагане върху спортни състезания и 453 зали със слот машини. Легалните организатори на хазарт са около 200. За тях работят близо 7000 души. Приходите от дейността им в хазната се изчисляват на 40-50 млн. лв. от данъци и 2 млн. лв. от такси.
Това, разбира се, са прашинки в сравнение с печалбите само на Дисниленд в Париж, например, които са между 300 и 500 млн. евро на тримесечие. Не може да се прави сравнение и с плановете за инвестиции в разширяването на най-стария действащ увеселителен парк в света - виенския Пратер. Там общината планира да вложи през следващите 5 до 10 години заедно с частни инвеститори около 800 млн. евро.
Компаниите, които инвестират в подобни начинания у нас, си дават сметка, че за да върнат парите си, ще трябва да почакат, но хранят надежди, че моментът, когато ще започнат да печелят, не е толкова далеч в бъдещето. Оптимизмът им се базира до голяма степен на обещанията, че платежоспособността на българина ще расте. А и нашенецът, като всички южняци, си пада бохем, не пести за прищевките на децата, на жената, а най-малко за своите собствени.

III. Водни паркове в България

Един аквапарк поглъща между 5 и 10 млн. лв. първоначална инвестиция

Фотограф: АКВАТЕК


Преди време туристите, решили да почиват в български курорт, се радваха, ако в близост има басейн с поне един трамплин или водна пързалка.
От около две години обаче страната постепенно започва да догонва световните тенденции в развлекателния бизнес. За две-три години бяха изградени няколко големи открити водни паркове с разнообразни атракции. Началото на бизнеса с водни забавления в България поставиха инвеститорите на двата най-големи засега аквапарка - на Златни пясъци и на Слънчев бряг. Постепенно подобни проекти започнаха да се реализират и във вътрешността на страната. В момента в България има изградени около десет аквапарка с различна големина и атракции. Нарасналият интерес на инвеститорите към подобни проекти се отрази и върху обхвата на дейност на фирмите, които предлагат проектиране и изграждане на водни басейни. Някои от тях освен оборудване и облицовка на аквапарк предлагат и цялостното му изграждане.

1. Играчите на пазара

Около 30 български фирми изграждат и оборудват басейни на българския пазар. Няколко от тях вече имат опит и в реализацията на аквапаркове. Първа беше варненската фирма Акватек, която изгради първите по рода си в България водно-атракционни комплекси - Акваполис на Златни пясъци и Екшън аквапарк на Слънчев бряг. Софийската фирма Сивон реализира проекти на аквапаркове в Приморско и с. Овощник, близо до Казанлък. С изградените си три водни комплекса в Пловдив, Равда и Благоевград пловдивската фирма Темена също се включи в конкурентния бизнес за изграждане и поддържане на аквапаркове. В бизнеса са още Нола 7, Артвижън и др. В началото се учехме и ползвахме европейския опит. За да се стартира такъв бизнес, се изисква оборудване, наличие на складови площи, обучени специалисти, които се намират трудно. Бизнесът с изграждане и оборудване на басейни беше незапълнена ниша, но с голям потенциал за развитие, тъй като все повече хора искаха да имат басейн. Наличието на плувен комплекс към хотел му дава още една звезда при категоризацията. Сега е немислимо висококатегориен хотел да е без басейн. До момента сме изградили около

Аквапаркове в България facebook image
Публикувано от: Валери Генов

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.